Bardzo dziękuję mojej przyjaciółce Anicie na co dzień pracującej w firmie cateringowej, która gdy dowiedziała się, że prowadzę bloga z przepisami kulinarnymi podesłała mi kilka dni temu ten przepis na gadu-gadu. Wczoraj przeszedł przez rutynową kontrolę i muszę powiedzieć, że pieczeń rzymska jest bardzo smaczna:) przepisy kulinarne

składniki

• 50 dkg mielonego mięsa mieszanego
• jajko
• czerstwa bułka
• łyżka natki lub zielonego koperku
• sól, pieprz, vegeta
• łyżka tartej bułki
• tłuszcz- olej

przygotowanie
Mielone mięso dokładnie wyrobić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem, zieleniną i przyprawami wg swojego smaku.
Uformować wałek, obtoczyć go w tartej bułce i położyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, włożyć do piekarnika, upiec ( ok 40 minut ). Czasem modyfikuję taką pieczeń, albo robię z większej ilości mięsa. Dzielę masę mięsną na części i robię jedną bez niczego, drugą nadziewam ugotowanymi na twardo jajami, kładąc je pośrodku mięsa i dopiero wtedy zwijam w wałek, a czasem nadziewam parówkami lub frankfurterkami. Po upieczeniu mięso wyjąć z tłuszczu, wystudzić i kroić na plastry. Oczywiście można jeść i na ciepło i na zimno.

Jeśli, któryś z czytelników także ma do polecenia jakiś smaczny przepis – proszę pisać w komentarzach. Z góry dziękuję:)

About these ads