Przepis tę smaczną babkę podała mi kilka lat temu pewna przesympatyczna starsza pani, podczas podróży pociągiem:)

składniki
• 10 dkg drożdży
• 4 litry mąki
• 1 litr mleka
• 10 całych jaj
• 10 zółtek
• 0,5 kg cukru
• 1 łyżeczka soli
• 2 szklanki roztopionego masła
• 1 kieliszek rumu
• wanilia, słodkie migdały, rodzynki

przygotowanie

Z 0,5 litra mleka, wszystkich drożdży, 1 łyżki cukru i 1 litra mleka przyrządzić rozczyn i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Całe jaja wraz z żółtkami ubić wraz z cukrem do białości, wlać do rozczynu, wsypać resztę mąki, łyżeczkę soli, dodać mleko do
odpowiedniej gęstości, wyrabiać. Dodać zapachy i rum. Wszystko dobrze wyrobić a gdy od ręki odstaje, wlać roztopione masło.
Lekko wyrobić i postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy do form, do połowy wysokości i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie do pełności, wstawiamy do pieca na 45 – 50 minut.  Po upieczeniu i przestudzeniu baby można posypać cukrem tłuczonym ( pudrem ) lub u lukrować.

Smacznego.